DP

Üdvözlöm a honlapomon!

Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy több mint 40 éves filmes munkám színe-javát Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának támogatásával sikerült DVD-re archiválni.

A művészet valamilyen ága mindig érdekelt (régebben szobrászkodtam), a hatvanas évek közepétől filmjeimmel akarom elmondani véleményemet a világról, de úgy, hogy szűkebb környezetemben próbálom megkeresni az általános érvényűt. A film műfaja remekül segít kifejezni azokat a jelenségeket, történéseket, amelyek izgatnak, felháborítanak.

A teljes anyagot, 224 filmet 54 DVD-n a hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtárban helyeztük el. A filmek a szokásos feltételek mellett kölcsönözhetők.

Oláh Imre Filmarchívum

Dr. Oláh Imre az elmúlt több mint negyven évben közel 250 filmet és kb. 100 órányi még feldolgozatlan videó-dokumentumot készített. A Hajdúböszörmény Város Önkormányzatával kötött szerződésünknek megfelelően a filmanyag színe-javát digitális kazettára, majd tömörítésmentes .avi formátumban DVD-re mentettük. Később ezeket a nyersanyagokat használtuk a számítógépes feldolgozás során. Az adatmentés sok esetben nem egyszerű másolást, hanem főleg a régebbi filmek esetében vágást, színkorrekciót, fényerő- és kontrasztbeállítást, szinkronba hozást, hangmasteringet is jelentett. Mindenféle mozgóképet rögzítő nyersanyaggal és formátummal volt dolgunk:
16 mm film, 8 mm film, VHS, mini VHS, SVHS, HI-8, D8.

Az archiválás mellett elkészítettünk egy rendkívül részletes katalógust is a filmek legfontosabb adataival. Ennek a honlapnak többek között az adatbázis publikálása az egyik legfontosabb feladata.

A kész DVD-ket LightScribe-technológiával címkéztük. A speciális bevonatú lemezek és a külön e célra kifejlesztett beégető szoftver precíz, kiváló minőségű címkék előállítását tette lehetővé. A LightScribe alkalmazásákor a lemez egyik oldalára került a film, a másik oldalra pedig a címkét gravíroztuk lézerrel.

Ez a grandiózus munka 2005 októberétől 2007 májusáig tartott. A filmek feldolgozásához négy Pentium 4-es munkaállomást, egy notebook-ot, két külső digitalizáló eszközt, többféle vetítőt, videomagnókat, valamint egy speciális, Hama Telescreen Video felhasználásával épített optikai-rögzítő rendszert használtunk. A hivatalos átadási ünnepség előtti héten, a hajrában még két extra P-4-es gép besegített.

Lévai Antal

Köszönjük

Köszönetünket fejezzük mindazoknak, akik lehetővé tették az Oláh Imre Filmarchívum létrehozását és támogatták a Kertész László Városi Könyvtárban rendezett átadási ünnepséget:

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata, Andorkó Mária és a könyvtár dolgozói, Botos Lajos és a Béke Agrárszövetkezet, Balogh Zoltán, Bartha Rudolf, Benke Anikó és Benke Imre, Berta István, Kupás Csilla, Lévai István, Lévai Szófia, Molnár Zoltán, Nagy Gyula, Pásztor Zoltán, Ringer Attila, Sanyó Gyula, Szabó Gáborné, Venter Zsolt és Venter Attila.


 
 
© 2006-2019   impresszum   webmester